Tag archive for siarka

CHRUPMY MARCHEW dbajA�c o swoje zdrowie i urodA�!

0

Z czego skA�ada siA� marchew? -90% – woda, -7% – skA�adniki odA?ywcze: wA�glowodany, biaA�ka, tA�uszcze, celuloza, -1% – skA�adniki mineralne: potas, sA?d, wapA�, fosfor, siarka, magnez, A?elazo, mangan, miedA?, cynk, kobalt, -1% – inne: witaminy (witamina A, B1,

PyA�ek pszczeli jako dostawca A?elaza moA?e siA� rA?wnaA� z wA�trA?bkA�, traktowanA� jako najbogatsze A?rA?dA�o tego biopierwiastka.

0

W pyA�ku pszczelim znajduje siA� 36 makro- i mikroelementA?w, miA�dzy innymi wapA�, A?elazo, magnez, krzem, siarka, miedA?, srebro, cynk, chrom, molibden. Na przykA�ad wapnia (100 g pyA�ku zawiera 162 mg dobrze przyswajalnego wapnia) dostarcza

Czarna porzeczka posiada szczegA?lne wA�aA�ciwoA�ci zdrowotne. 100 g czarnych porzeczek pokrywa bowiem prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminA� C.

0

Czarne porzeczki sA� jednymi z bogatszych w witaminA� C owocA?w leA�nych. W 100 g znajduje siA� 181 mg witaminy C a�� to aA? 4 razy wiA�cej niA? w pomaraA�czach. Pod wzglA�dem jej zawartoA�ci czarna

BrokuA�y, inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa, posiadajA� wyjA�tkowe wA�aA�ciwoA�ci i wartoA�ci odA?ywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na A�wiecie.

0

BrokuA�y to roA�liny z rodziny krzyA?owych czyli tej samej co kapusta, kalafior czy jarmuA?. Znane sA� od co najmniej 2000 lat, wywodzA� siA� z terenA?w Turcji. Obecnie gA�A?wne uprawy znajdujA� siA� w Kanadzie i