Tag archive for miedA?

PA�atki droA?dA?owe nazywany jest a�zwegaA�skim parmezanema�?, poniewaA? smakiem przypomina ser dA�ugo dojrzewajA�cy, ktA?ry wspaniale wzmacnia aromat potrawy.

0

PA�atki droA?dA?owe, droA?dA?e nieaktywne lub inaczej „wegaA�ski parmezan” to produkt sypki, ktA?ry zostaje otrzymany poprzez specjalnA� fermentacjA� i suszenie. Po takiej obrA?bce droA?dA?e zostajA� dezaktywowane, zatem bezpieczniejsze w stosowaniu na surowo. DroA?dA?e nieaktywne sA�

Jagoda kamczacka naleA?y do grupy tzw.super owocA?w, moA?esz jA� mieA� w swoim ogrodzie.

0

Jagoda kamczacka jest krzewem zaliczanym do rodzaju Lonicera, obejmujA�cym zarA?wno suchodrzewy jak i wiciokrzewy. Jest to bardzo liczny gatunkowo rodzaj, majA�cy swoich dziko rosnA�cych reprezentantA?w takA?e w naszym kraju. NiektA?re z nich mogA� poszczyciA�

Kasztany jadalne doskonaA�A� przekA�skA� na zimowe dni, majA� niezwykle duA?o wartoA�ciowych skA�adnikA?w odA?ywczych, wzmacniajA� odpornoA�A� organizmu i przeciwdziaA�ajA� infekcjom.

0

Kasztan jadalny to potA�A?ne drzewo z rodziny bukowatych, ktA?re w A?adnym stopniu nie jest spokrewnione z kasztanem, ktA?ry czA�sto roA�nie w polskich parkach i przy ulicach. Castanea sativa naleA?y do potA�A?nych, majestatycznych drzew liA�ciastych,

Jedzenie agrestu jest zalecane osobom cierpiA�cym na niedobory magnezu, bogactwo tego skA�adnika sprawia bowiem, A?e uporanie siA� z jego niedostatkiem w organizmie jest moA?liwe bez koniecznoA�ci przyjmowania suplementA?w. Podajemy przepis na napA?j agrestowy.

0

Owoce agrestu zawierajA� bardzo duA?o witaminy C, sporo witamin z grupy B, prowitaminy witaminy A, mineraA�A?w i pierwiastkA?w A�ladowych (A?elaza, fosforu i miedzi), kwasy organiczne (kwas jabA�kowy i cytrynowy), duA?o kwasu foliowego, taniny, flawonoidA?w.

BorA?wka amerykaA�ska skuteczna w profilaktyce chorA?b nowotworowych, zapobiega marskoA�ci wA�troby, to „bA�A�kitny klejnot”.

0

BorA?wka amerykaA�ska zawiera duA?e iloA�ci fitoestrogenu, czyli hormonu roA�linnego, ktA?ry skutecznie blokuje dziaA�anie enzymA?w przyczyniajA�cych siA� do powstawania tzw. nowotworA?w hormonozaleA?nych, np. niektA?rych nowotworA?w piersi, tarczycy czy wA�troby (zarA?wno u kobiet, jak i u

Gruszki to owoce, ktA?rych wA�aA�ciwoA�ci i wartoA�ci odA?ywcze sA� nie do przecenienia. Gruszki, jako jedne z nielicznych owocA?w, zawierajA� jod – mineraA� pozytywnie wpA�ywajA�cy na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto sA� skarbnicA� bromu – mineraA�u poprawiajA�cego pracA� mA?zgu.

0

AswieA?a gruszka A�redniej wielkoA�ci to okoA�o 60 kcal, czyli jak na owoc, bardzo niewiele. MoA?na dziA�ki temu stosowaA� te owoce w diecie odchudzajA�cej. SpoA�rA?d wszystkich skA�adnikA?w mineralnych gruszki zawierajA� najwiA�cej potasu. Bogate sA� jednak

Aloes wzmacnia naturalnA� odpornoA�A� organizmu na stres i przeA?ycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania i niepokoju.

0

Aloes zawiera wiele witamin, w tym A, C, E, kwas foliowy (B9), cholinA�, B1, B2, B3 (niacyna), B6. Aloes jest rA?wnieA? jedynA� z niewielu roA�lin zawierajA�cych witaminA� B12. Aloes zawiera wiele niezbA�dnych naszemu organizmowi

CHRUPMY MARCHEW dbajA�c o swoje zdrowie i urodA�!

0

Z czego skA�ada siA� marchew? -90% – woda, -7% – skA�adniki odA?ywcze: wA�glowodany, biaA�ka, tA�uszcze, celuloza, -1% – skA�adniki mineralne: potas, sA?d, wapA�, fosfor, siarka, magnez, A?elazo, mangan, miedA?, cynk, kobalt, -1% – inne: witaminy (witamina A, B1,

PyA�ek pszczeli jako dostawca A?elaza moA?e siA� rA?wnaA� z wA�trA?bkA�, traktowanA� jako najbogatsze A?rA?dA�o tego biopierwiastka.

0

W pyA�ku pszczelim znajduje siA� 36 makro- i mikroelementA?w, miA�dzy innymi wapA�, A?elazo, magnez, krzem, siarka, miedA?, srebro, cynk, chrom, molibden. Na przykA�ad wapnia (100 g pyA�ku zawiera 162 mg dobrze przyswajalnego wapnia) dostarcza

Algi podbijajA� A�wiat, stanowiA� bogate A?rA?dA�o mineraA�A?w, czyli morskie skarby na twoim talerzu.

0

Algi zielone, czerwone, brunatne a�� kolor morskich wodorostA?w (alg) zaleA?y od gA�A�bokoA�ci, na jakiej rosnA�, i iloA�ci docierajA�cego do nich A�wiatA�a sA�onecznego. Algi, zaleA?nie od rodzaju, zawierajA� o wiele wiA�cej skA�adnikA?w mineralnych niA? roA�liny lA�dowe.