Tag archive for kobalt

Warto jeA�A� pomidory, bo zawierajA� likopen. To organiczny zwiA�zek chemiczny o dziaA�aniu przeciwutleniajA�cym.

0

Naturalny czerwony barwnik pomidorA?w, czyli likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidA?w. Co ciekawe, nie ginie on w obrA?bce cieplnej, w miarA� upA�ywu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy wiA�cej niA? w

CHRUPMY MARCHEW dbajA�c o swoje zdrowie i urodA�!

0

Z czego skA�ada siA� marchew? -90% – woda, -7% – skA�adniki odA?ywcze: wA�glowodany, biaA�ka, tA�uszcze, celuloza, -1% – skA�adniki mineralne: potas, sA?d, wapA�, fosfor, siarka, magnez, A?elazo, mangan, miedA?, cynk, kobalt, -1% – inne: witaminy (witamina A, B1,

Poznaj moc cebuli. KaA?dy przez niA� juA? pA�akaA�, ale nie kaA?dy wie, A?e nie powinien tego A?aA�owaA�. Takie A�zy to samo zdrowie.

0

To warzywo stanowi jeden z podstawowych elementA?w diety A�rA?dziemnomorskiej. Cebula pojawiA�a siA� w 3500r. p.n.e. UchodziA�a za jedne z niewielu pokarmA?w, ktA?ry nie psuA� siA� podczas zimy. Cebula zawiera witaminy: A, B1, B2, B6,

Najbogatsze A?rA?dA�o GLA – OgA?recznik lekarski. Jego zapach do zA�udzenia przypomina aromat A�wieA?ych ogA?rkA?w, czy dodajesz go do saA�atek?

0

GLA / kwas I?-linolenowy, naleA?A�cy do grupy NNKT jest niezbA�dny do utrzymania prawidA�owej struktury skA?ry oraz zdrowej aktywnoA�ci komA?rkowej. NiedobA?r GLA osA�abia barierA� skA?rnA�, przyspiesza powstawanie zmarszczek oraz przebarwieA� skA?rnych. Zastosowanie ogA?recznika lekarskiego w

Czarna porzeczka posiada szczegA?lne wA�aA�ciwoA�ci zdrowotne. 100 g czarnych porzeczek pokrywa bowiem prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminA� C.

0

Czarne porzeczki sA� jednymi z bogatszych w witaminA� C owocA?w leA�nych. W 100 g znajduje siA� 181 mg witaminy C a�� to aA? 4 razy wiA�cej niA? w pomaraA�czach. Pod wzglA�dem jej zawartoA�ci czarna

Lecznicze wA�aA�ciwoA�ci cebuli

0

Lecznicze wA�aA�ciwoA�ci cebuli w ludowej medycynie byA�y wykorzystywane juA? przed tysiA�cami lat. Cebula jest unikatowym warzywem na A�wiecie. Cebula znana jest ze swojego charakterystycznego silnego smaku i zapachu. CebulA� moA?na jeA�A� pod kaA?dA� postaciA�: