Tag archive for karoten

Owoce A?urawiny, nazywane kiedyA� „cytrynA� dla ubogich”, dziA� uznawane sA� za najzdrowsze na A�wiecie. Na rA?wni z czosnkiem, oregano i sosnA� zalicza siA� je do grupy naturalnych antybiotykA?w. Skutecznie walczy z chorobami a�� od zapalenia nerek po otyA�oA�A� i nowotwory.

0

A�urawina jest niskA� krzewinkA� o maA�ych, czerwonych owocach, przypominajA�cych jagody lub borA?wki. Zawiera duA?o bA�onnika, witamin (B1, B2, B6, C, E, karoten), a takA?e mineraA�A?w: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i A?elaza (wspomaga

Poznaj moc cebuli. KaA?dy przez niA� juA? pA�akaA�, ale nie kaA?dy wie, A?e nie powinien tego A?aA�owaA�. Takie A�zy to samo zdrowie.

0

To warzywo stanowi jeden z podstawowych elementA?w diety A�rA?dziemnomorskiej. Cebula pojawiA�a siA� w 3500r. p.n.e. UchodziA�a za jedne z niewielu pokarmA?w, ktA?ry nie psuA� siA� podczas zimy. Cebula zawiera witaminy: A, B1, B2, B6,

Najbogatsze A?rA?dA�o GLA – OgA?recznik lekarski. Jego zapach do zA�udzenia przypomina aromat A�wieA?ych ogA?rkA?w, czy dodajesz go do saA�atek?

0

GLA / kwas I?-linolenowy, naleA?A�cy do grupy NNKT jest niezbA�dny do utrzymania prawidA�owej struktury skA?ry oraz zdrowej aktywnoA�ci komA?rkowej. NiedobA?r GLA osA�abia barierA� skA?rnA�, przyspiesza powstawanie zmarszczek oraz przebarwieA� skA?rnych. Zastosowanie ogA?recznika lekarskiego w

Pora na szczypiorek. Dostarcza sporA� dawkA� naturalnego A?elaza, w rankingu jest zaraz po szpinaku. Wielu naturalistA?w uwaA?a jednak, A?e jest lepszy od szpinaku, poniewaA? nie zawiera szczawianA?w.

0

Najlepiej spoA?ywaA� go w kaA?dych iloA�ciach, do saA�atek, surA?wek, kanapek, czy twarogu. OczywiA�cie na surowo. Jest to roA�lina z rodziny liliowatych (podobnie jak cebula i czosnek), wchodzA�ca w skA�ad wielu podstawowych ziA?A� kuchennnych, stanowiA�ca

Lecznicze wA�aA�ciwoA�ci cebuli

0

Lecznicze wA�aA�ciwoA�ci cebuli w ludowej medycynie byA�y wykorzystywane juA? przed tysiA�cami lat. Cebula jest unikatowym warzywem na A�wiecie. Cebula znana jest ze swojego charakterystycznego silnego smaku i zapachu. CebulA� moA?na jeA�A� pod kaA?dA� postaciA�: