Tag archive for cynk

Brukselka jest najmA�odszym i najmniejszym potomkiem kapuA�cianego rodu. Pochodzi z Belgii i jest tam uprawiana od wiekA?w, a jej nazwa wywodzi siA� od stolicy tego piA�knego kraju.

0

Brukselka jest roA�linA� powszechnie uprawianA� w Europie dla swoich jadalnych zielonych warzyw. Warzywa te, ktA?re przypominajA� pomniejszonA� kapustA�, zazwyczaj gotuje siA� na parze lub zanurzone w wodzie. Ten drugi sposA?b zdecydowanie odradzam, gdyA? wtedy

NiezbA�dna suplementacja dla wegan, czyli czego brakuje w diecie roA�linoA?ercA?w.

0

WapA� Teoretycznie weganie nie potrzebujA� w diecie tyle wapnia, co miA�soA?ercy, czy jedzA�cy nabiaA�, bowiem dieta roA�linna jest dietA� alkalicznA�. Diety zasadowe oszczA�dzajA� wapA�, do tego wapA� jest dobrze wchA�aniany z pokarmA?w roA�linnych. Sporo wapnia

PA�atki droA?dA?owe nazywany jest a�zwegaA�skim parmezanema�?, poniewaA? smakiem przypomina ser dA�ugo dojrzewajA�cy, ktA?ry wspaniale wzmacnia aromat potrawy.

0

PA�atki droA?dA?owe, droA?dA?e nieaktywne lub inaczej „wegaA�ski parmezan” to produkt sypki, ktA?ry zostaje otrzymany poprzez specjalnA� fermentacjA� i suszenie. Po takiej obrA?bce droA?dA?e zostajA� dezaktywowane, zatem bezpieczniejsze w stosowaniu na surowo. DroA?dA?e nieaktywne sA�

Dlaczego orkisz, a nie pszenica?

0

ZwykA�a pszenica zostaA�a wyhodowana w celu uA�atwienia uprawy i zbiorA?w, A?eby zwiA�kszyA� plon, ma duA?A� zawartoA�A� glutenu, wA�aA�ciwA� do produkcji duA?ej iloA�ci pieczywa przeznaczonego do handlu. W czasie zbioru traci A�upinA� i z tego

Olej z pestek dyni jest polecany przede wszystkim na pasoA?yty, a takA?e na schorzenia prostaty i ukA�adu moczowego.

0

Dynia to owoc, ktA?rym zainteresowaA� siA� powinny osoby odchudzajA�ce siA� i te, majA�ce problemy z jelitami oraz nadciA�nieniem. Pestki dyni zawierajA� dobroczynny olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tA�uszczowymi. To dlatego sA� zalecane osobom

Aloes wzmacnia naturalnA� odpornoA�A� organizmu na stres i przeA?ycia traumatyczne, stosowany w stanach wyczerpania i niepokoju.

0

Aloes zawiera wiele witamin, w tym A, C, E, kwas foliowy (B9), cholinA�, B1, B2, B3 (niacyna), B6. Aloes jest rA?wnieA? jedynA� z niewielu roA�lin zawierajA�cych witaminA� B12. Aloes zawiera wiele niezbA�dnych naszemu organizmowi

CHRUPMY MARCHEW dbajA�c o swoje zdrowie i urodA�!

0

Z czego skA�ada siA� marchew? -90% – woda, -7% – skA�adniki odA?ywcze: wA�glowodany, biaA�ka, tA�uszcze, celuloza, -1% – skA�adniki mineralne: potas, sA?d, wapA�, fosfor, siarka, magnez, A?elazo, mangan, miedA?, cynk, kobalt, -1% – inne: witaminy (witamina A, B1,

Jaki wpA�yw ma chleb na twoje zdrowie?

0

Dobry chleb na zakwasie jest dla nas lekiem, gdyA? podczas procesu fermentacji zostaA�y zniszczone liczne toksyny pleA�niowe i bakteryjne, ktA?re sA� najsilniejszymi kancerogenami. Ponadto chleb na zakwasie zawiera kwas mlekowego, A we wA�aA�ciwie funkcjonujA�cym

PyA�ek pszczeli jako dostawca A?elaza moA?e siA� rA?wnaA� z wA�trA?bkA�, traktowanA� jako najbogatsze A?rA?dA�o tego biopierwiastka.

0

W pyA�ku pszczelim znajduje siA� 36 makro- i mikroelementA?w, miA�dzy innymi wapA�, A?elazo, magnez, krzem, siarka, miedA?, srebro, cynk, chrom, molibden. Na przykA�ad wapnia (100 g pyA�ku zawiera 162 mg dobrze przyswajalnego wapnia) dostarcza

Algi podbijajA� A�wiat, stanowiA� bogate A?rA?dA�o mineraA�A?w, czyli morskie skarby na twoim talerzu.

0

Algi zielone, czerwone, brunatne a�� kolor morskich wodorostA?w (alg) zaleA?y od gA�A�bokoA�ci, na jakiej rosnA�, i iloA�ci docierajA�cego do nich A�wiatA�a sA�onecznego. Algi, zaleA?nie od rodzaju, zawierajA� o wiele wiA�cej skA�adnikA?w mineralnych niA? roA�liny lA�dowe.