Tag archive for chrzan

Syrop chrzanowy z miodem i sokiem z cytryny

0

Do 200 g A�wieA?o utartego chrzanu dodaA� 1 szklankA� chA�odnej, przegotowanej wody, wymieszaA� i pozostawiA� na 1 godz. w temperaturze pokojowej. NastA�pnie wycisnA�A� dokA�adnie sok przez wygotowane pA�A?tno i dodaA� do soku 200 g

Chrzan pospolity – cenna roA�lina lecznicza i przyprawowa

0

Chrzan pospolity Armoracia lapathifolia Gilib. jest bylinA� z rodziny krzyA?owych Cruciferae. WystA�puje w Europie Azji. W stanie naturalnym moA?na go spotkaA� w caA�ej Polsce. Jest rA?wnieA? uprawiany do celA?w spoA?ywcze-dietetycznych, przyprawowych, a takA?e leczniczych.

Ciasto chrzanowe

0

Ciasto chrzanowe wspomaga leczenie zapalenia stawA?w, uA�mierza bA?le reumatyczne i artretyczne. Przygotowuje siA� go z: 1/2 kg mA�ki (moA?e byA� razowa), 10 dag drobno utartego chrzanu, 1 A�yA?ka stoA�owa oleju i nieco wody; wymieszaA�

Tonik chrzanowy z miodem

0

Do syropu chrzanowego z miodem dodaA� bule wino gronowe w stosunku 1 cz. syropu i 2 cz. wina. Dobrze wymieszaA�. SmarowaA� twarz (uwaA?ajA�c, by nie podraA?niA� oczu) 2-3 razy w tygodniu w celu rozjaA�nienia