Tag archive for C

Kto pomoA?e lekarzom rozpoznaA� i leczyA� witaminowe braki wA�rA?d pacjentA?w psychiatrycznych i nie tylko, czyli co to jest metylacja?

0

Te braki dotyczA� 6 podstawowych witamin rozpuszczalnych w wodzie, czyli B1, B2, B6, B9, B12 i C, oraz 3 witamin rozpuszczalnych w tA�uszczach, czyli A, D i E biorA�cych istotny udziaA� w procesie metabolizmu

JeA?eli kaA?dy wiedziaA�by, jak uA?ywaA� duA?ych dawek witaminy C doustnie i doA?ylnie, byA�oby to finansowA� katastrofA� dla przemysA�u farmaceutycznego.

0

Witamina C jest jedynym czynnikiem zwalczajA�cym wolne rodniki, ktA?ry moA?emy przyswoiA� w duA?ych iloA�ciach. Witamina C wystA�puje w roA�linach w postaci kwasu askorbinowego a�� formy najbardziej odpornej na utlenianie. Rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, ulega

Witamina C lewoskrA�tna, czy „prawoskrA�tna”?

0

Witamina C jest na tej planecie tylko jedna, nie ma czegoA� takiego jak a�zprawoskrA�tnaa�? i a�zlewoskrA�tnaa�? witamina C, choA� jest to okreA�lenie dosyA� popularne, ale nie ma ono nic wspA?lnego z naukA�! WitaminA� okreA�la

Witamina C dziA�ki temu, A?e posiada dwie grupy hydroksylowe wiA�A?e i bezpiecznie usuwa wszystkie metale ciA�A?kie z ustroju, jest wiA�c znakomitym chelatorem.

0

1 g czyli 1000 mg witaminy C jest w stanie zwiA�zaA�: a�� 20,7 mcg oA�owiu a�� 20 mcg rtA�ci a�� 11,2 mcg kadmu a�� 7,5 mcg arsenu a�� 5,9 mcg niklu SpoA?ywajA�c 1 gram wit. C dziennie moA?emy przyjA�A�, A?e

Jagoda kamczacka naleA?y do grupy tzw.super owocA?w, moA?esz jA� mieA� w swoim ogrodzie.

0

Jagoda kamczacka jest krzewem zaliczanym do rodzaju Lonicera, obejmujA�cym zarA?wno suchodrzewy jak i wiciokrzewy. Jest to bardzo liczny gatunkowo rodzaj, majA�cy swoich dziko rosnA�cych reprezentantA?w takA?e w naszym kraju. NiektA?re z nich mogA� poszczyciA�

Kasztany jadalne doskonaA�A� przekA�skA� na zimowe dni, majA� niezwykle duA?o wartoA�ciowych skA�adnikA?w odA?ywczych, wzmacniajA� odpornoA�A� organizmu i przeciwdziaA�ajA� infekcjom.

0

Kasztan jadalny to potA�A?ne drzewo z rodziny bukowatych, ktA?re w A?adnym stopniu nie jest spokrewnione z kasztanem, ktA?ry czA�sto roA�nie w polskich parkach i przy ulicach. Castanea sativa naleA?y do potA�A?nych, majestatycznych drzew liA�ciastych,

Mleko kozie swym skA�adem zbliA?one jest do mleka, jakie wytwarza organizm kobiety.

0

Mleko kozy ma kolor bardziej kremowy, niA? biaA�y. Swoim dzieciom moA?na podawaA� je juA? od 5 miesiA�ca A?ycia. MoA?e, a nawet powinno byA� podawane dzieciom, ktA?rych dotknA�A�a skaza biaA�kowa. Mleko kozie zawiera maA�A� dawkA�

Owoce dzikiej rA?A?y sA� rekordowo zasobne w witaminA� C a�� majA� jej 30a��40 razy wiA�cej niA? cytrusy

0

Dzika rA?A?a (Rosa canina L.) to roA�lina lecznicza ceniona przez SA�owian od wiekA?w. Naukowcy odkryli, A?e w owocach rA?A?y zawartych jest prawie 130 zwiA�zkA?w o dobroczynnym wpA�ywie na organizm czA�owieka. W badaniach potwierdzono ich

Warto jeA�A� pomidory, bo zawierajA� likopen. To organiczny zwiA�zek chemiczny o dziaA�aniu przeciwutleniajA�cym.

0

Naturalny czerwony barwnik pomidorA?w, czyli likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidA?w. Co ciekawe, nie ginie on w obrA?bce cieplnej, w miarA� upA�ywu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy wiA�cej niA? w

WA�aA�ciwoA�ci zdrowotne selera wraz z przepisami, czyli sA�A?w kilka o zastosowaniu w kuchni.

0

SURA�WKA Z SELERA I ORZECHA�W SkA�adniki: 1 A�redni seler 1/2 obranego jabA�ka 2 A�yA?ki gA�stej A�mietany 2 A�yA?ki majonezu garA�A� obranych orzechA?w wA�oskich sA?l pieprz Przygotowanie: Selera i jabA�ko A�cieramy na tarce o maA�ych oczkach lub uA?ywamy malaksera, orzechy rozdrabniamy i dodajemy do