Tag archive for B

Mleko kozie swym skA�adem zbliA?one jest do mleka, jakie wytwarza organizm kobiety.

0

Mleko kozy ma kolor bardziej kremowy, niA? biaA�y. Swoim dzieciom moA?na podawaA� je juA? od 5 miesiA�ca A?ycia. MoA?e, a nawet powinno byA� podawane dzieciom, ktA?rych dotknA�A�a skaza biaA�kowa. Mleko kozie zawiera maA�A� dawkA�

Warto jeA�A� pomidory, bo zawierajA� likopen. To organiczny zwiA�zek chemiczny o dziaA�aniu przeciwutleniajA�cym.

0

Naturalny czerwony barwnik pomidorA?w, czyli likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidA?w. Co ciekawe, nie ginie on w obrA?bce cieplnej, w miarA� upA�ywu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy wiA�cej niA? w

Olej z pestek dyni jest polecany przede wszystkim na pasoA?yty, a takA?e na schorzenia prostaty i ukA�adu moczowego.

0

Dynia to owoc, ktA?rym zainteresowaA� siA� powinny osoby odchudzajA�ce siA� i te, majA�ce problemy z jelitami oraz nadciA�nieniem. Pestki dyni zawierajA� dobroczynny olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tA�uszczowymi. To dlatego sA� zalecane osobom

Jedzenie agrestu jest zalecane osobom cierpiA�cym na niedobory magnezu, bogactwo tego skA�adnika sprawia bowiem, A?e uporanie siA� z jego niedostatkiem w organizmie jest moA?liwe bez koniecznoA�ci przyjmowania suplementA?w. Podajemy przepis na napA?j agrestowy.

0

Owoce agrestu zawierajA� bardzo duA?o witaminy C, sporo witamin z grupy B, prowitaminy witaminy A, mineraA�A?w i pierwiastkA?w A�ladowych (A?elaza, fosforu i miedzi), kwasy organiczne (kwas jabA�kowy i cytrynowy), duA?o kwasu foliowego, taniny, flawonoidA?w.

BorA?wka amerykaA�ska skuteczna w profilaktyce chorA?b nowotworowych, zapobiega marskoA�ci wA�troby, to „bA�A�kitny klejnot”.

0

BorA?wka amerykaA�ska zawiera duA?e iloA�ci fitoestrogenu, czyli hormonu roA�linnego, ktA?ry skutecznie blokuje dziaA�anie enzymA?w przyczyniajA�cych siA� do powstawania tzw. nowotworA?w hormonozaleA?nych, np. niektA?rych nowotworA?w piersi, tarczycy czy wA�troby (zarA?wno u kobiet, jak i u

Algi podbijajA� A�wiat, stanowiA� bogate A?rA?dA�o mineraA�A?w, czyli morskie skarby na twoim talerzu.

0

Algi zielone, czerwone, brunatne a�� kolor morskich wodorostA?w (alg) zaleA?y od gA�A�bokoA�ci, na jakiej rosnA�, i iloA�ci docierajA�cego do nich A�wiatA�a sA�onecznego. Algi, zaleA?nie od rodzaju, zawierajA� o wiele wiA�cej skA�adnikA?w mineralnych niA? roA�liny lA�dowe.

Amarantus inaczej szarA�at, jego nasiona pod wzglA�dem najwaA?niejszych skA�adnikA?w odA?ywczych przewyA?szajA� tradycyjne zboA?a, nie zawierajA� glutenu.

0

WartoA�ci odA?ywcze amarantusa 100 g amarantusa zawiera aA? 17 g biaA�ka, 65 g wA�glowodanA?w i 7,5 g tA�uszczu, przy czym sA� to gA�A?wnie nienasycone kwasy tA�uszczowe. W skA�adzie nasion amarantusa znajdziemy bA�onnik, antyoksydanty, w tym

Zalety zielonej herbaty, dlaczego warto jA� wypiA� przed wyjA�ciem na plaA?A�. NapA?j podany z cytrynA�, kostkami lodu i A�wieA?ymi listkami miA�ty doskonale sprawdzi siA� rA?wnieA? podczas upaA�A?w.

0

By powstaA�a herbata zielona, liA�cie przerabia siA� najpA?A?niej w godzinA� po ich zerwaniu, nim zacznA� fermentowaA�. DziA�ki temu, A?e listki herbaty zielonej nie sA� poddawane fermentacji, zachowujA� siA� w nich niemal wszystkie cenne substancje.

Kasza gryczana czyli krzem na talerzu.

0

W Polsce kasze jadano od stuleci. ByA�a waA?nym skA�adnikiem jadA�ospisu zarA?wno ludzi ubogich, jak i szlachty. Wtedy doceniano smak kasz, dziA� wiemy A?e majA� teA? duA?o waA?nych dla zdrowia skA�adnikA?w. Zasada jest taka –

Olej kokosowy a�� jeden z najzdrowszych olejA?w na A�wiecie!

0

Ludzie, ktA?re jedzA� wiA�kszA� iloA�A� produktA?w z kokosA?w naleA?A� do najzdrowszych ludzi na naszej planecie. Najlepszym przykA�adem takiej populacji jest terytorium zaleA?ne Tokelau, gdzie ludzie A?yjA� na atolach poA�oA?onych na poA�udniowym Pacyfiku. W ich