Tag archive for A?elazo

NiezbA�dna suplementacja dla wegan, czyli czego brakuje w diecie roA�linoA?ercA?w.

0

WapA� Teoretycznie weganie nie potrzebujA� w diecie tyle wapnia, co miA�soA?ercy, czy jedzA�cy nabiaA�, bowiem dieta roA�linna jest dietA� alkalicznA�. Diety zasadowe oszczA�dzajA� wapA�, do tego wapA� jest dobrze wchA�aniany z pokarmA?w roA�linnych. Sporo wapnia

PA�atki droA?dA?owe nazywany jest a�zwegaA�skim parmezanema�?, poniewaA? smakiem przypomina ser dA�ugo dojrzewajA�cy, ktA?ry wspaniale wzmacnia aromat potrawy.

0

PA�atki droA?dA?owe, droA?dA?e nieaktywne lub inaczej „wegaA�ski parmezan” to produkt sypki, ktA?ry zostaje otrzymany poprzez specjalnA� fermentacjA� i suszenie. Po takiej obrA?bce droA?dA?e zostajA� dezaktywowane, zatem bezpieczniejsze w stosowaniu na surowo. DroA?dA?e nieaktywne sA�

Jagoda kamczacka naleA?y do grupy tzw.super owocA?w, moA?esz jA� mieA� w swoim ogrodzie.

0

Jagoda kamczacka jest krzewem zaliczanym do rodzaju Lonicera, obejmujA�cym zarA?wno suchodrzewy jak i wiciokrzewy. Jest to bardzo liczny gatunkowo rodzaj, majA�cy swoich dziko rosnA�cych reprezentantA?w takA?e w naszym kraju. NiektA?re z nich mogA� poszczyciA�

Kasztany jadalne doskonaA�A� przekA�skA� na zimowe dni, majA� niezwykle duA?o wartoA�ciowych skA�adnikA?w odA?ywczych, wzmacniajA� odpornoA�A� organizmu i przeciwdziaA�ajA� infekcjom.

0

Kasztan jadalny to potA�A?ne drzewo z rodziny bukowatych, ktA?re w A?adnym stopniu nie jest spokrewnione z kasztanem, ktA?ry czA�sto roA�nie w polskich parkach i przy ulicach. Castanea sativa naleA?y do potA�A?nych, majestatycznych drzew liA�ciastych,

Asliwki, tak A�wieA?e jak i suszone, dostarczajA� niezbA�dnych dla zdrowia skA�adnikA?w, wspomagajA� ukA�ad pokarmowy i nerwowy, chroniA� przed rakiem, osteoporozA�, stabilizujA� ciA�nienie, a przy tym jakie pyszne!

0

Asliwki, tak A�wieA?e jak i suszone, dostarczajA� niezbA�dnych dla zdrowia skA�adnikA?w, wspomagajA� ukA�ad pokarmowy i nerwowy, chroniA� przed rakiem, osteoporozA�, stabilizujA� ciA�nienie, a przy tym jakie pyszne! Suszone A�liwki wzmacniajA� koA�ci Bahram H. Arjmandi z Florida

Owoce dzikiej rA?A?y sA� rekordowo zasobne w witaminA� C a�� majA� jej 30a��40 razy wiA�cej niA? cytrusy

0

Dzika rA?A?a (Rosa canina L.) to roA�lina lecznicza ceniona przez SA�owian od wiekA?w. Naukowcy odkryli, A?e w owocach rA?A?y zawartych jest prawie 130 zwiA�zkA?w o dobroczynnym wpA�ywie na organizm czA�owieka. W badaniach potwierdzono ich

Dlaczego orkisz, a nie pszenica?

0

ZwykA�a pszenica zostaA�a wyhodowana w celu uA�atwienia uprawy i zbiorA?w, A?eby zwiA�kszyA� plon, ma duA?A� zawartoA�A� glutenu, wA�aA�ciwA� do produkcji duA?ej iloA�ci pieczywa przeznaczonego do handlu. W czasie zbioru traci A�upinA� i z tego

Warto jeA�A� pomidory, bo zawierajA� likopen. To organiczny zwiA�zek chemiczny o dziaA�aniu przeciwutleniajA�cym.

0

Naturalny czerwony barwnik pomidorA?w, czyli likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidA?w. Co ciekawe, nie ginie on w obrA?bce cieplnej, w miarA� upA�ywu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy wiA�cej niA? w

Olej z pestek dyni jest polecany przede wszystkim na pasoA?yty, a takA?e na schorzenia prostaty i ukA�adu moczowego.

0

Dynia to owoc, ktA?rym zainteresowaA� siA� powinny osoby odchudzajA�ce siA� i te, majA�ce problemy z jelitami oraz nadciA�nieniem. Pestki dyni zawierajA� dobroczynny olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tA�uszczowymi. To dlatego sA� zalecane osobom

LiA�cie rzodkiewki sA� najwartoA�ciowszA� czA�A�ciA� caA�ej roA�liny.

0

LiA�cie rzodkiewki posiadajA� wielkA� moc odtruwajA�cA� organizm z toksyn oraz substancji kancerogennych. DziaA�ajA� przeciwzapalnie, a ich dziaA�anie przeciwnowotworowe jest nadzwyczaj duA?e, nawet wiA�ksze niA? brokuA�u. LiA�cie ponadto sA� bogate w witaminA� C (dwa razy