SaA�ata jest niskokaloryczna, a przy tym zawiera wiele skA�adnikA?w odA?ywczych. MnogoA�A� jej odmian, smakA?w i ksztaA�tA?w sprawia iA? wspaniale wzbogaca nasz codzienny jadA�ospis.

0

LiA�ciaste warzywa sA� bardzo zdrowe, poniewaA? nie zawierajA� cholesterolu ani sodu, sA� naturalnie niskokaloryczne i bogate w zwiA�zki, ktA?re mogA� dziaA�aA� jak przeciwutleniacze a�� pomagajA� uniknA�A� chorA?b przewlekA�ych, takich jak rak i choroby serca.

Warto wiedzieA�, A?e 100 gram saA�aty (czyli okoA�o szklanka liA�ci) to:

okoA�o 10 kcal;
0,58 gram biaA�ka;
1,0 g bA�onnika;
16 mg wapnia;
116 mg potasu;
11,3 mg witaminy C;
64 mikrogramA?w kwasu foliowego;
48,2 mikrogramA?w witaminy K;
1637 mikrogramA?w beta-karotenu;
1087 mikrogramA?w luteiny + zeaksantyny.

Wiele rodzajA?w saA�aty jest dostA�pnych przez caA�y rok. MoA?na je teA? uprawiaA� w doniczkach i w ogrA?dku. NiektA?re majA� A�agodny smak i chrupiA�cA� teksturA�, inne zaA� sA� miA�kkie, ale ostre w smaku. SaA�aty rA?A?niA� siA� teA? kolorami. OmA?wiA� tylko mniej znane odmiany.

SaA�ata rzymska

Posiada doA�A� twarde liA�cie, dlatego nadaje siA� do saA�atek, poniewaA? nadaje im chrupkoA�A�. PrzygotowujA�c jA�, najlepiej jest usunA�A� ciemne liA�ci zewnA�trzne. Najbardziej aromatycznA� czA�A�ciA� tej saA�aty jest jej A�rodek. Jest podstawA� do wykonania sA�ynnej a�zsaA�atki Cezara�?. Zawiera sporo chromu, dziA�ki czemu zmniejsza chA�A� na sA�odkoA�ci.

Cykoria

To bardzo cenne warzywko i na dodatek ma przyjemny lekko goryczkowy smak, ktA?ry zawdziA�cza glikozydowi o nazwie intybina. Warto wiedzieA�, A?e glikozydy goryczkowe majA� pozytywny wpA�yw na wydzielanie siA� kwasA?w A?oA�A�dkowych, co jest cennA� wskazA?wkA� dla tych, ktA?rzy cierpiA� na ich niedobA?r. Cykoria zawiera teA? inulinA�, polisacharyd, ktA?ry jest prebiotykiem (jest poA?ywkA� dla naszej zdrowej flory jelitowej). Listki cykorii moA?na uA?ywaA� zarA?wno w saA�atkach jak i jadaA� na ciepA�o, zaA� z korzenia po upraA?eniu produkuje siA� kawA� zboA?owA� (trzeba czytaA� na opakowaniu czy w skA�adzie danej zboA?A?wki jest korzeA� cykorii, bo niektA?re nie majA�). Listki cykorii majA� taki ksztaA�t i odpowiedniA� sztywnoA�A�, A?e moA?na ten fakt wykorzystaA� robiA�c wykwintne A�A?deczki z cykorii wypeA�nione dowolnym fantazyjnym farszem (robiA� wraA?enie na goA�ciach podczas przyjA�cia!). Rukola ma charakterystyczny pieprzny smak. Jej mA�ode i A�wieA?e liA�cie sA� przyjemnie ostre w smaku.
Najlepsze sosy do saA�atek z rukoli to te, ktA?re zostaA�y przygotowane na bazie soku z cytryny lub te oparte na sA�odkich octach.

OdmianA� cykorii jest teA? frisbee z postrzA�pionymi chrupiA�cymi listkami.
Do tej samej rodziny, co cykoria, naleA?y teA? escarole i radicchio. Ta pierwsza posiada szerokie, ciemno-zielone, zwarte liA�cie. Escarole moA?na jeA�A� na surowo lub gotowanA�, najlepiej z sosem. Radicchio natomiast ma ciemne czerwone liA�cie z biaA�ymi A?yA�kami, ktA?re tworzA� maA�e, luA?no zawiniA�te gA�owy kapusty. Radicchio sA�ynie z gorzkiego smaku i pochodzi z Region Veneto we WA�oszech. MoA?na jA� jeA�A� na surowo (najlepiej ze sA�odkimi sosami), a takA?e gotowaA�.

Rukiew wodna a�� w Polsce pod ochronA�

Bezapelacyjny superfood: kaA?dy jej gram dostarcza organizmowi wiA�kszA� iloA�A� witaminy C, wapnia i A?elaza niA? pomaraA�cze, mleko czy szpinak. Ulubione ponoA� warzywo Napoleona Bonaparte. Posiada drobne, ciemnozielone listki, w smaku dosyA� pikantne (smak podobny do rukoli, nieco piekA�cy jak rzodkiewka). Niestety nie jest to warzywo jeszcze popularne w Polsce, choA� moA?na w sklepach ogrodniczych kupiA� nasiona i samemu wysiaA� w doniczce lub w sezonie w ogrA?dku.
Te ostre, mocne liA�cie sA� dodatkiem do saA�atek, ale moA?e teA? kA�aA�A� je na kanapki. NaleA?A� do rodziny kapustowatych, majA� charakterystyczny ostry, pieprzny smak.

Rukiew wodna zawiera waA?nA� substancjA�, izotiocyjanian fenetylu, ktA?ra ma dziaA�anie antyrakowe.
Dzika rukiew wodna jest w Polsce pod ochronA�. MoA?na jA� kupiA� w sklepach. Jest uprawiana w Hiszpanii.
Z targu na talerz
Aby kupiA� saA�atA�, najlepiej wybierz siA� na bazarek (szczegA?lnie rano), gdzie kupisz saA�aty od lokalnych producentA?w. Wybieraj saA�aty o intensywnym kolorze, jA�drnych, nie poA?A?A�kA�ych liA�ciach. Zadbaj o to, aby nie pognieA�A� saA�aty w czasie transportu do domu.

Niewybaczalnym bA�A�dem jest krojenie liA�ci! SaA�atA� naleA?y rwaA� na drobniejsze kawaA�ki palcami a�� jedynym wyjA�tkiem jest odmiana lodowa, ktA?rA� moA?na kroiA� noA?em.

No Comments

Leave a Comment