Poznaj moc cebuli. KaA?dy przez niA� juA? pA�akaA�, ale nie kaA?dy wie, A?e nie powinien tego A?aA�owaA�. Takie A�zy to samo zdrowie.

0

To warzywo stanowi jeden z podstawowych elementA?w diety A�rA?dziemnomorskiej. Cebula pojawiA�a siA� w 3500r. p.n.e. UchodziA�a za jedne z niewielu pokarmA?w, ktA?ry nie psuA� siA� podczas zimy.

Cebula zawiera witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, cenne dla zdrowia mineraA�y: potas, wapA�, sA?d, A?elazo, magnez, fosfor, mangan, cynk, fluor, jod, miedA?, kobalt, cukry, biaA�ko, tA�uszcze, bA�onnik, karoten, kwas foliowy i nikotynowy, saponiny, flawonoidy, glikozydy, olejki eteryczne, zwiA�zki siarki, kwercetynA�. Cebula jest niskokaloryczna 100g to tylko 35 kcal.

Zaleca siA� jA� wiA�c osobom cierpiA�cym na:
- reumatyzm i artretyzm (zapalenie stawA?w),
- choroby, ktA?rym towarzyszy opuchlizna,
- przy zaburzeniach w oddawaniu moczu,
- albuminuriA� (obecnoA�A� biaA�ka w moczu),
- uremiA� (zwiA�kszona zawartoA�A� mocznika we krwi).

WA�aA�ciwoA�ci medyczne cebuli to:

-antybiotyk i A�rodek antyseptyczny a�� sok z cebuli dziaA�a jak prawdziwy antybiotyk. Niszczy bakterie, ktA?re powodujA� infekcje skA?ry, w tym gronkowca zA�ocistego. Cebula jest uA?ywana do leczenia ran, czyrakA?w, ropni, oparzeA�, pA�kniA�A� skA?ry i trA�dziku. Sok z cebuli zapobiega infekcjom i uA�atwia gojenie siA� ran, szczegA?lnie oparzeA�. W przypadku trA�dziku, ropni i ran skA?ry stosuje siA� kompresy z cebuli.
-dziaA�anie przeciwcukrzycowe a�� hormon roA�linny (glukokinina) zapobiega pojawieniu siA� i rozwojowi cukrzycy u osA?b predysponowanych. Cebula jest A�wietnym uzupeA�nieniem leczenia cukrzycy. Surowa cebula obniA?a poziom cukru we krwi i pozwala zmniejszyA� dawkA� insuliny.
-A�rodek wykrztuA�ny i przeciwkaszlowy a�� cebula ma dziaA�anie przeciwzapalne i wykrztuA�ne, poniewaA? uA�atwia pozbywanie siA� wydzieliny zalegajA�cej w gardle, upA�ynniajA�c jA�. Jest idealnym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje gA?rnych drA?g oddechowych: zapalenie gardA�a, zapalenie zatok przynosowych, zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli itd. Bulion cebulowy odblokowuje gardA�o i jest bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdaA�kA?w. W przypadku pozostaA�ych dolegliwoA�ci drA?g oddechowych najlepszym sposobem jest tradycyjny syrop z cebuli z dodatkiem miodu lub cytryny.

Najlepsze efekty uzyskujemy pijA�c sok z cebuli. SpoA?ywana na surowo ze wzglA�du na zawartoA�A� zwiA�zkA?w siarki moA?e powodowaA� wzdA�cia.

KorzyA�ci dla zdrowia

Przynosi ona wiele korzyA�ci dla naszego zdrowia:

-wygA�adza cerA�, wzmaga porost wA�osA?w, wzmacnia paznokcie.
-dziaA�a odkwaszajA�co na nasz organizm dziA�ki zawartoA�ci potasu i wapnia.
-hamuje rozwA?j mikroorganizmA?w chorobotwA?rczych, dziA�ki zawartych z niej zwiA�zkom siarki.
-ma dziaA�anie przeciwbakteryjne, gA�A?wnie na Bacillus subtilis, Sakmonella, E. Coli oraz przeciwwirusowe.
-podnosi poziom dobrego cholesterolu i obniA?a poziom ogA?lnego cholesterolu.
-zmniejsza ryzyko wystA�pienia cukrzycy.
-pomocna przy schorzeniach ukA�adu moczowego (dziaA�a jako A�rodek moczopA�dny, wywar z cebuli A�agodzi uczucie pieczenia towarzyszA�ce podczas oddawania moczu).
-wzmacnia wzrok, zapobiega kurzej A�lepocie
-usuwa nadmiar wody z organizmu
- leczy kamicA� nerkowA�
-apobiega przerostowi prostaty
-zwalcza zaparcia
-leczy A?ylaki i hemoroidy
-pomaga w biegunkach
-przyA�piesza gojenie ran, oparzeA�, odmroA?eA�, leczy odciski, brodawki, kurzajki
-zwalcza pasoA?yty
-zapobiega rozszerzeniu siA� procesA?w trawiennych i gnilnych w jelitach oraz eliminuje gazy i reguluje wyprA?A?nienia

Cebula jest jedynA� na A�wiecie substancjA� rozpuszczajA�cA� zakrzepy krwi w A?yA�ach. Nawet juA? te istniejA�ce zakrzepy, gdy krew jest zagA�szczona lipidami, niedotleniona, w zaawansowanej miaA?dA?ycy, dziA�ki czA�stemu spoA?ywaniu cebuli ulegajA� rozpuszczeniu, rozrzedzajA�c krew i przywracajA�c droA?noA�A� i prawidA�owe napiA�cie A?yA�.

Nie kaA?dy wie, A?e zupa cebulowa jest dobra na kaca, gdyA? poprawia funkcjonowanie nadwyrA�A?anej alkoholem wA�troby. Warto korzystaA� z leczniczych wA�aA�ciwoA�ci cebuli i jeA�A� jej jak najwiA�cej.

Na mA�skie kA�opoty i cholesterol
Cebula zawiera sporo cynku, ktA?ry zapobiega prostacie, czyli przerostowi gruczoA�u krokowego. Dlatego cebuli nie powinno zabraknA�A� w diecie kaA?dego czterdziestolatka.

DziaA�anie przeciwkrzepliwe

DziA�ki zawartoA�ci adenozyny cebula zapobiega zlepianiu siA� pA�ytek krwi i tworzeniu siA� skrzepA?w krwi. Gotowanie nie nieuczynniania adenozyny, zatem dziaA�anie to wykazuje cebula w rA?A?nej postaci.

DziaA�a odkwaszajA�co

DziA�ki duA?ej zawartoA�ci pierwiastkA?w o charakterze zasadowym cebula przyczynia siA� do odkwaszenie organizmu i przywrA?cenia rA?wnowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Cebula na trA�dzik i blizny (w tym rozstA�py)

Z powodu jej wszechstronnego dziaA�ania w medycynie ludowej byA�a stosowana w wielu schorzeniach. I tak na przykA�ad okA�ady z rozgotowanej cebuli stosowano przy leczeniu wrzodA?w na skA?rze, co zresztA� jest skuteczne do dziA�. Wystarczy obranA�, pokrojonA� cebulA� wA�oA?yA� do maA�ego garnuszka, zalaA� wodA� i gotowaA� na wolnym ogniu przez 15-20 minut, zwracajA�c uwagA�, by siA� nie przypaliA�a. RozgotowanA� zmiksowaA�, chA�odnA� masA� naA�oA?yA� na chore miejsce i umocowaA� opatrunek. Niekiedy terapia powinna trwaA� kilka dni, aA? wrzA?d siA� wygoi. Istotny jest fakt, A?e po takim leczeniu nie zostajA� blizny.

Podobne okA�ady moA?na z powodzeniem stosowaA� przy stanach zapalnych A?ylakA?w, okostnej, odmroA?eniach, oparzeniach, czyrakach, takA?e trA�dziku. Wprowadzenie takiej masy doodbytniczo leczy hemoroidy. Odrobina rozgotowanej cebuli wkA�adana na waciku do uszu zmniejsza znacznie szumy w uszach, tak czA�stej dolegliwoA�ci wielu starszych osA?b, zaA� posmarowanie miejsca po ukA�szeniu osy, pszczoA�y, komara plasterkiem surowej sprawia, A?e chore miejsce nie boli i szybko siA� goi (ale trzeba najpierw usunA�A� A?A�dA�o). Z kolei cienka bA�onka znajdujA�ca siA� miedzy warstwami cebuli stanowi doskonaA�y opatrunek antyseptyczny.

Wyniki prac badawczych, ktA?re opublikowaA� magazyn Journal of Agricultural and Food Chemistry, wskazujA�, A?e spoA?ywanie czosnku lub cebuli razem z produktami zboA?owymi zwiA�ksza przyswajalnoA�A� A?elaza o 70%, a cynku o aA? 160%. To dobra wiadomoA�A� dla osA?b cierpiA�cych na niedobA?r A?elaza i cynku, szczegA?lnie wegetarian. Szacuje siA�, A?e niedobA?r A?elaza dotyka 1/3 globalnej populacji, a niedobA?r cynku 30% populacji. Oba pierwiastki nie sA� najlepiej przyswajalne z produktA?w pochodzenia roA�linnego. Dodatek cebuli lub czosnku moA?e znaczA�co poprawiA� ich biodostA�pnoA�A� z produktA?w zboA?owych.

JuA? same obieranie cebuli ma dla naszego zdrowia zbawienny wpA�yw. UlatniajA�ce siA� eteryczne olejki, wyciskajA�ce nam A�zy z oczu, draA?niA�ce i piekielnie ostre to lotne zwiA�zki siarki. WzmacniajA� one nasz ukA�ad oddechowy i wywierajA� dobroczynny wpA�yw na bA�ony A�luzowe. Korzystnie wpA�ywajA� na leczenie kataru, zatok, oskrzeli. Wszystkie szczepy gronkowcA?w, zieleniejA�cych i zA�ocistych, odporne na antybiotyki nie sA� w stanie oprzeA� siA� eterycznym olejkom cebuli przesyconych siarkA�.

Jak siA� pozbyA� zapachu cebuli?

Cebula swA?j charakterystyczny, nieprzyjemny zapach zawdziA�cza m.in. z duA?ej zawartoA�ci organicznych zwiA�zkA?w siarki. Aby siA� go pozbyA�, moA?na jA� lekko skropiA� cytrynA�.

Cebula – przeciwwskazania. Kto nie powinien jeA�A� cebuli?

Z cebuli powinny zrezygnowaA� osoby zmagajA�ce siA� z ciA�A?kimi chorobami nerek i wA�troby, zapaleniem jelit, a takA?e innymi chorobami ukA�adu pokarmowego. RA?wnieA? osoby cierpiA�ce na niewydolnoA�A� serca powinny wykluczyA� jA� ze swojej diety. Ponadto zbyt duA?a iloA�A� cebuli w diecie moA?e przyczyniA� siA� do wzmoA?enia objawA?w zgagi u osA?b, ktA?re cierpiA� na tA� dolegliwoA�A�.

Porady:

Jedynym felerem jest przykry zapach z ust po zjedzeniu surowej cebuli, ale i na to istniejA� A�rodki zaradcze. Wystarczy po prostu umyA� zA�by lub zjeA�A� natkA� pietruszki, jabA�ko, marchewkA�, seler by pozbyA� siA� nieciekawej woni. Nie grozi nam niemiA�y zapach jeA�li zjemy cebule gotowanA�, blanszowanA�, smaA?onA� czy pieczonA�.i�?

WaA?ne:

Cebula jak donoszA� informacje absorbuje wszystkie wirusy, z tego powodu nie naleA?y przechowywaA� i zostawiaA� napoczA�tej cebuli. W zwiA�zku A?e chA�onie wszystko co siA� wokA?A� niej unosi, nie nadaje siA� do ponownego spoA?ycia , a wrA�cz moA?e nam zaszkodziA�.i�?

Obrazek: Wikipedia, 1200px-Cebula_krymska.jpg

No Comments

Leave a Comment