Na jagody. ZdumiewajA�cy jest zakres leczniczych zastosowaA� zwykA�ej czarnej jagody!

0

WyciA�gi z tych owocA?w sA� jednym z najwaA?niejszych A�rodkA?w roA�linnych wspomagajA�cych leczenie chorA?b oczu, gdyA? wzmacniajA� najmniejsze naczynia krwionoA�ne (wA�osowate), dziA�ki czemu uA�atwiajA� mikrokrA�A?enie w naczyniach oka.

Zawarte w jagodach garbniki neutralizujA� toksyny pokarmowe i blokujA� wchA�anianie ich przez bA�ony A�luzowe.

Owoce jagA?d sA� takA?e pomocne w infekcjach ukA�adu moczowego, a znajdujA�ce siA� w nich flawonoidy (przeciwutleniacze) majA� dziaA�anie antynowotworowe: wedA�ug amerykaA�skiego departamentu rolnictwa chroniA� przed rakiem jelit i obniA?ajA� poziom cholesterolu.

LiA�cie borA?wki zawierajA� olejki eteryczne, antocyjany,i�? glikozydy fenolowe gA�A?wnie arbutynA�, garbniki substancje A�ciA�gajA�ce, dziaA�ajA�ce przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, hamujA�ce wydzielanie potu i A�oju. Stosowane sA� w leczeniu trA�dziku, grzybicy i nadmiernej potliwoA�ci.

Antocyjany to przeciwutleniacze, neutralizujA�ce szkodliwe dziaA�anie wolnych rodnikA?w. SA� to silne antyoksydanty, ktA?re oczyszczajA� nasz organizm i skA?rA� z wolnych rodnikA?w, co przekA�ada siA� na opA?A?nianie procesA?w starczych i stanowi profilaktykA� przeciwnowotworowA�.

SpoA?ywanie jagA?d pomaga w walce ze stwardnieniem tA�tnic, ktA?re moA?e prowadziA� do zawaA�u serca lub udaru mA?zgu. Jagody chroniA� takA?e przed rakiem i chorobami Alzheimera.i�?

Pomaga przy niewydolnoA�ci krA�A?enia. Wysoka zawartoA�A� fosforu i garbnikA?w sprawia, A?e doskonale oczyszcza krew.

Suszone owoce stosowano w zatruciach metalami ciA�A?kimi. Sok z jagA?d jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyA? wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny.

DziA�ki duA?ej zawartoA�ci garbnikA?w jagodowy sok i napar uszczelniajA� bA�ony A�luzowe A?oA�A�dka, neutralizujA� szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniajA� ruchy robaczkowe jelit.

Czarna jagoda znakomicie A�agodzi objawy towarzyszA�ce A?ylakom: skurcze, opuchniA�te kostki i A�ydki, drA�twienia.

SkA�adniki odA?ywcze i lecznicze jagA?d leA�nych 75-85% to woda, reszta bardzo zaleA?y od podA�oA?a gdzie rosnA� jagody i od sA�oA�ca. Ok 100 gramA?w jagA?d daje ok.61 Kcal, biaA�ko, wapA�, fosfor, A?elazo, magnez, witaminy : A, B1, B2, PP, C. Do najciekawszych naleA?A� np.: garbniki, antocyjanowy barwnik a�� myrtillina (od niego pochodzi A�aciA�ska nazwa jagA?d). To one sA� antyutleniaczami – dziaA�ajA� przeciwrodnikowo, czyli chroniA� przed procesem starzenia siA�, obniA?ajA� poziom cholesterolu a nawet chroniA� przed rakiem. Myrtillina wspomaga uelastycznianie naczyA� krwionoA�nych i bierze udziaA� w tworzeniu czerwonych krwinek, przeciwdziaA�a anemii Dla cukrzykA?w bardzo cennym skA�adnikiem jagA?d jest glikozyd a�� wakcynina i glikokinina, ktA?re dziaA�ajA� podobnie jak insulina – obniA?ajA� poziom glukozy we krwi. AswieA?e jagody, A�wieA?y sok dziaA�ajA� przeczyszczajA�co a suszone przeciwbiegunkowo. LiA�cie jagA?d posiadajA� takA?e wA�aA�ciwoA�ci przeciwbiegunkowe i bakteriobA?jcze i to jeszcze wiA�ksze niA? owoce. Jagody potrafiA� zwalczaA� wiele bakterii, ktA?re zaraA?ajA� naszemu zdrowiu, nawet te odporne na dziaA�ania antybiotykA?w. WA�rA?d tych bakterii sA� tak czA�sto dokuczajA�ce nam: Salmonella, Shigella, Streptococus, Escherichia coli… W medycynie ludowej polecane sA� takA?e przeciw owsikom, wrzodom okrA�A?nicy, niedoborze A?A?A�ci.

LeA�na jagoda (Vaccinim myrtillus) nazywana teA? borA?wkA�, czarnA� jagodA�, borA?wkA� czernicA� lub tylko czernicA� naleA?y do tej samej rodziny co A?urawiny, bagno, wrzosy, azalie i rododendrony. Naturalnie we wszystkich lasach pA?A�kuli pA?A�nocnej roA�nie ok.200 gatunkA?w jagA?d. W Polsce leA�ne jagody rosnA� na 11% powierzchni lasA?w. OdgrywajA� bardzo waA?nA� rolA� w leA�nym ekosystemie. Na kwiatach, liA�ciach i owocach jagA?d A?eruje ok.200 gatunkA?w owadA?w, w tym wiele owadA?w atakujA�cych szkodniki.

Uwaga! Jagody najlepiej jadaA� na surowo lub po rozmroA?eniu a�� smaA?one lub gotowane tracA� swoje lecznicze zalety. Przed spoA?yciem pamiA�tajcie o dokA�adnym umyciu tak owocA?w, jak i rA�k! Niezachowanie zasad higieny grozi zakaA?eniem pasoA?ytami.

Obrazek: Wikipedia -A?uA?oriedky.jpg

No Comments

Leave a Comment