Mleko kozie swym skA�adem zbliA?one jest do mleka, jakie wytwarza organizm kobiety.

0

Mleko kozy ma kolor bardziej kremowy, niA? biaA�y. Swoim dzieciom moA?na podawaA� je juA? od 5 miesiA�ca A?ycia. MoA?e, a nawet powinno byA� podawane dzieciom, ktA?rych dotknA�A�a skaza biaA�kowa. Mleko kozie zawiera maA�A� dawkA� kazeiny i ma teA? bardzo niewielkA� zawartoA�A� laktozy.

Mleko kozie w wersji nieprzetworzonej jest mlekiem najbardziej bogatym w wartoA�ci odA?ywcze na A�wiecie! zawiera waA?ne dla organizmu witaminy a�� A, C, D, PP i z grupy B, a takA?e kwas foliowy. Korzystnie wpA�ywajA� one na pracA� organizmu, zdrowie i kondycjA� skA?ry. Naukowcy odkryli takA?e, A?e obecne w nim skA�adniki wspomagajA� przyswajanie takich pierwiastkA?w jak magnez, wapA� i fosfor. W tym mleku a�zsiedzia�? teA? mangan, miedA?, selen i potas. Mleko kozie zawiera tryptofan, ktA?ry jest bardzo waA?ny w regulacji nastroju, poziomu odczuwania bA?lu i cyklu snu. Tryptofan odpowiada rA?wnieA? za produkcjA� serotoniny, czyli tzw. hormonu szczA�A�cia. Aminokwasy mleka koziego organizm szybko trawi i A�atwo przyswaja, dlatego produkt ten uwaA?any jest za lekkostrawny a�� wystarczy ok. 20 minut, aby go spaliA�. ZnajdujA� siA� w nim jedynie A�ladowe iloA�ci metali ciA�A?kich, ktA?re z kolei obecne sA� w mleku od krowy. Koza skutecznie a�zfiltrujea�? wszystkie zanieczyszczenia. CzA�steczki tA�uszczu w mleku kozim sA� nieduA?e i rA?wnomiernie rozmieszczone w caA�ym napoju. Nie trzeba go homogenizowaA�; proces ten zachodzi w nim naturalnie. W Polsce nie byA�o nigdy propagowane, poniewaA? hodowcami kA?z byli zazwyczaj ludzie biedni. Mleko kozie ma jednak udowodnione dziaA�anie zdrowotne przy takich chorobach jak anemia, egzema, zapalenie oskrzeli lub pA�uc, zapalenie wA�troby, problemy z jelitami, A?oA�A�dkiem i inne. Mleko to zawiera sporo kwasA?w tA�uszczowych omega-6. Jest bardzo sA�odkie, ma barwA� lekko kremowA� i wedA�ug badaA� zawiera wiA�cej tA�uszczu oraz w wiA�kszym stopniu stymuluje powstawanie w naszym ukA�adzie pokarmowym bakterii chroniA�cych przed zatruciami lub chorobami. SzczegA?lnie dzieci pijA�ce kozie mleko rzadziej chorujA�, ich ukA�ad kostno-stawowy rozwija siA� o wiele lepiej, gdyA? dostarczany mu jest, tak bardzo potrzebny podczas rozwoju a�� wapA�.
Najlepiej piA� mleko pochodzA�ce prosto od kozy (moA?na je juA? kupiA� w wielu miejscach) a nie sklepowe podrA?bki namaszczone chemiA�. Tylko natura wie co najlepsze, zaA� konserwanty oraz inne substancje dodatkowe dodawane do spoA?ywczych produktA?w mlecznych nie sA� zdrowe.
Obserwacje i badania naukowe potwierdzajA� pozytywne dziaA�anie mleka koziego przy takich chorobach, jak: anemia, egzema, ostry katar A?oA�A�dka i jelit, schorzenia wA�troby, oskrzeli i pA�uc oraz astma.

Mleko kozie, w przeciwieA�stwie do krowiego, zawiera gotowA� juA? witaminA� A, a nie karoten, czyli prowitaminA�. Znajduje siA� w nim rA?wnieA? piA�ciokrotnie wiA�cej niA? w mleku krowim, kwasu orotowego, czyli tzw. witaminy B13, ktA?ra w mA�odych organizmach sA�uA?y do budowy komA?rek, natomiast u ludzi starszych przyczynia siA� do regeneracji tkanek.
Prof. Wagner z Uniwersytetu w Gissen prowadziA� badania mleka koziego pod kA�tem wykorzystywania go jako A�rodka przeciwdziaA�ajacego rozwojowi raka. DowiA?dA�, A?e tam, gdzie hodujA� kozy, wystA�puje mniejsza liczba zachorowaA� na raka. Mleko kozie sA�uA?y teA? dA�ugowiecznoA�ci, za czym przemawia dA�ugi wiek A?ycia obywateli narodA?w kaukaskich i baA�kaA�skich. Tam spoA?ycie mleka koziego jest bardzo duA?e.

DuA?a zawartoA�A� oligosacharydA?w a�� czyli prebiotykA?w. Substancje te docierajA� do jelita grubego, a tam stajA� siA� poA?ywkA� dla naturalnej flory bakteryjnej. Korzystnie wpA�ywa na hemoglobinA� a�� zaobserwowano, A?e u osA?b cierpiA�cych na anemiA� z niedoboru A?elaza, ktA?re regularnie spoA?ywajA� kozie mleko znacznie poprawiA�a siA� gospodarka A?elazem. Jest ono lepiej przyswajane i wykorzystywane, poniewaA? zmniejszajA� siA� interakcje pomiA�dzy A?elazem i wapniem. Dodatkowo picie mleka koziego wspomaga farmakologiczne leczenie tej choroby.
Regularne picie koziego mleka korzystnie wpA�ywa na poziom cholesterolu we krwi oraz trA?j glicerydA?w, wiA�c osoby, ktA?re majA� z tym problem powinny czA�A�ciej siA�gaA� wA�aA�nie po mleko kozie.

No Comments

Leave a Comment