Lecznicze wA�aA�ciwoA�ci cebuli

0

Lecznicze wA�aA�ciwoA�ci cebuli w ludowej medycynie byA�y wykorzystywane juA? przed tysiA�cami lat. Cebula jest unikatowym warzywem na A�wiecie. Cebula znana jest ze swojego charakterystycznego silnego smaku i zapachu. CebulA� moA?na jeA�A� pod kaA?dA� postaciA�: surowA�, na przykA�ad w saA�atce, oraz gotowanA� lub smaA?onA�. Nie kaA?dy jednak zdaje sobie sprawA� z wA�aA�ciwoA�ci leczniczych cebuli. Pomaga ona nie tylko przy przeziA�bieniu, ale takA?e w przypadku leczenia trA�dziku i cukrzycy. Zawiera naturalnA� substancjA�, ktA?ra nie dopuszcza do zakrzepA?w krwi. A co jest najwspanialsze? To, A?e nie tylko zapobiega czopowaniu A?yA�. JeA�li juA? mamy w A?yA�ach zakrzepy, to przy czA�stym zjadaniu cebuli, te zakrzepy z biegiem czasu rozpuszczajA� siA�, caA�kowicie zwalniajA� napiA�cia A?ylne.

DziaA�anie cebuli

ZarA?wno czosnek, jak i cebula jest silnym antybiotykiem i posiada wiele wA�aA�ciwoA�ci medycznych.

  • bakteriobA?jcze, wywierane tak przez skA�adniki lotne (fitoncydy), uwalniajA�ce siA� podczas krojenia lub miaA?dA?enia cebuli, jak i przez zwiA�zki nielotne, znajdujA�ce siA� w miA�A?szu.
  • pobudza wydalanie moczu,
  • usuwa nadmiar wody z organizmu. Zaleca siA� jA� wiA�c osobom cierpiA�cym na:
    • reumatyzm i artretyzm (zapalenie stawA?w),
    • choroby, ktA?rym towarzyszy opuchlizna,
    • przy zaburzeniach w oddawaniu moczu,
    • albuminurii (obecnoA�A� biaA�ka w moczu),
    • uremii (zwiA�kszona zawartoA�A� mocznika we krwi),
  • poniewaA? jest bogata w siarkA�, zwiA�ksza odpornoA�A� organizmu na choroby,
  • A�agodnie obniA?a podwyA?szone ciA�nienie krwi,
  • zawiera witaminy i mikroelementy, ktA?rych wartoA�A� byA�a doceniana przez caA�e wieki (choA�by przy leczeniu szkorbutu przez wiA�A?niA?w i marynarzy). LiA�cie cebuli zawierajA�: 25 – 90 mg% witaminy C, 1,3 – 5,9 mg% prowitaminy A, witaminy B1, B2 PP oraz fitoncydy.
  • how can i buy ed medicines to hk.

  • pobudza apetyt przyspieszajA�c wydzielanie siA� sokA?w trawiennych,
  • zapobiega rozszerzeniu siA� procesA?w trawiennych i gnilnych w jelitach oraz eliminujA�cy gazy i regulujA�cy stolec,
  • zmniejszaj zawartoA�A� cukru we krwi a wiA�c polecany cukrzykom,
  • wzmacnia organizm, w tym serce (zwA�aszcza sok),
  • niszczA�cy robaki, zwA�aszcza owsiki,
  • pozytywne na zapalenia skA?ry, pomagajA�cy w leczeniu ran i czyszczA�cy je,
  • uA�mierza pieczenie po ukA�szeniu owadA?w, takich jak: komar, pszczoA�a, osa,
  • wedA�ug amerykaA�skich badaczy jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiA�ce powoduje wzrost „dobrego” cholesterolu – HLD, a obniA?enie „zA�ego” – LDL.

Czerwona siostra

Cebula czerwona zawiera m.in. sA?d, potas, wapA�, mangan, A?elazo, kobalt, miedA?, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B3, B5, B6, C.DziA�ki zawartym w soku fitoncydom ma wA�aA�ciwoA�ci lecznicze, przede wszystkim bakteriobA?jcze. Cebula odkwasza organizm, powoduje spadek cukru we krwi, obniA?a poziom cholesterolu we krwi i zapobiega tworzeniu siA� zakrzepA?w zaA� istniejA�ce skrzepy rozpuszcza. Ma rA?wnieA? silne dziaA�anie moczopA�dne, a takA?e rozpuszcza i eliminuje mocznik. DziA�ki temu jest doskonaA�ym A�rodkiem leczA�cym reumatyzm, artretyzm i skazA� moczanowA�.

Dodatkowo cennA� informacjA� jest fakt, A?e nie jest A�atwo pozbawiA� cebulA� wA�aA�ciwoA�ci zdrowotnych podczas obrA?bki czyli w trakcie pichcenia obiadkA?w. Cebula prawie w A?adnej postaci nie traci wartoA�ci leczniczych, z wyjA�tkiem jednej tylko – smaA?enia na smalcu bez pokrywki. ZarA?wno smaA?ona na oleju, pod pokrywkA�, czy doprawiona i uduszona na zA�oty kolor – nadal jest lekarstwem. Cebula ugotowana w zupie rA?wnieA? jest peA�na zdrowotnych wA�aA�ciwoA�ci. Nie ma to jednak jak cebula surowa (jako sok z cebuli lub poszatkowana i dodana do jakiejA� saA�atki czy surA?wki). W postaci surowej najlepiej dziaA�a na A?ylaki, na wyrA?wnanie krA�A?enia.

 

No Comments

Leave a Comment