Jedzenie agrestu jest zalecane osobom cierpiA�cym na niedobory magnezu, bogactwo tego skA�adnika sprawia bowiem, A?e uporanie siA� z jego niedostatkiem w organizmie jest moA?liwe bez koniecznoA�ci przyjmowania suplementA?w. Podajemy przepis na napA?j agrestowy.

0

Owoce agrestu zawierajA� bardzo duA?o witaminy C, sporo witamin z grupy B, prowitaminy witaminy A, mineraA�A?w i pierwiastkA?w A�ladowych (A?elaza, fosforu i miedzi), kwasy organiczne (kwas jabA�kowy i cytrynowy), duA?o kwasu foliowego, taniny, flawonoidA?w. DojrzaA�y agrest zawiera duA?o serotoniny, ktA?ra ma dziaA�anie przeciwnowotworowe. Owoce dojrzaA�ego agrestu zawierajA� 2 razy wiA�cej kwasu askorbinowego niA? niedojrzaA�e owoce.
Ciemne owoce majA� sporo witaminy E i duA?A� iloA�A� pektyn, przyczyniajA�cych siA� do usuniA�cia soli metali ciA�A?kich z organizmu. SpoA?ywanie duA?ych iloA�ci A�wieA?ych dojrzaA�ych owocA?w agrestu (do 1,5 kg dziennie) jest zalecane osobom ze zA�A� przemianA� materii oraz osobom otyA�ym. Sok wyciA�niA�ty z owocA?w, zmieszany z wodA� jest stosowany do pA�ukania gardA�a i dziA�seA� przy owrzodzeniach, stanach zapalnych i anginie.

Lekarze, ktA?rzy czA�sto zalecajA� jedzenie agrestu, zwracajA� uwagA� przede wszystkim na to, A?e owoc ten charakteryzuje siA� duA?A� zawartoA�ciA� magnezu oraz wapnia. Wprowadzenie go do diety wpA�ywa na poprawA� stanu zA�bA?w i koA�ci, nie jest to jednak wcale jedyna zaleta tego wyjA�tkowego owocu. Warto zwrA?ciA� uwagA� i na to, A?e agrest posiada zarA?wno twardA� skA?rkA�, jak i liczne maA�e pestki, a jego skA�ad charakteryzuje siA� duA?A� zawartoA�ciA� pektyn. NiektA?rzy konsumenci stroniA� z tego powodu od smacznego owocu, wA�aA�nie te jego cechy sprawiajA� jednak, A?e agrest wpA�ywa pozytywnie na trawienie i przyspiesza przemianA� materii.

Suszony agrest znany jest zatem z wA�aA�ciwoA�ci przeczyszczajA�cych i moA?e byA� stosowany w celu wspomoA?enia organizmu w walce z toksynami, a A�wieA?e, surowe owoce pomagajA� w walce z zaparciami. Co waA?ne, moA?na go stosowaA� nawet u maA�ych dzieci, okazuje siA� zatem, A?e naturalny A�rodek moA?e byA� skutecznym zamiennikiem dla lekA?w, ktA?rych rodzice chcA� unikaA� walczA�c z zaparciami u maluchA?w. MA?wiA�c o leczniczych wA�aA�ciwoA�ciach agrestu wypada mieA� na uwadze to, A?e obecne w jego skA�adzie pektyny pomagajA� w obniA?aniu a�zzA�egoa�? cholesterolu, a kwas jabA�kowy poprawia ogA?lnA� kondycjA� organizmu. Naukowcy potwierdzili rA?wnieA?, A?e agrest ma wA�aA�ciwoA�ci moczopA�dne, dziA�ki czemu moA?e byA� z powodzeniem stosowany przez pacjentA?w cierpiA�cych z powodu artretyzmu.

CiA�gle siA� A�pieszysz? Dopada ciA� stres? Wpisz do codziennego menu saA�atki z letnich owocA?w z dodatkiem dojrzaA�ego agrestu. Agrest to spora porcja magnezu oraz witamin z grupy B, ktA?re wspomagajA� ukA�ad nerwowy. PoprawiajA� teA? pamiA�A� i koncentracjA�, A�agodzA� objawy stresu.

Odkwaszenie organizmu
Jesz duA?o miA�sa i wA�dlin? TwA?j organizm moA?e byA� zakwaszony. Agrest zawiera substancje o dziaA�aniu przeciwnym a�� alkalizujA�cym i pomaga utrzymaA� naturalnA� rA?wnowagA� kwasowo-zasadowA� w organizmie. Dlatego do miA�sa i wA�dlin idealnym dodatkiem bA�dzie chutney, czyli pikantny dA?em agrestowy z dodatkiem przypraw: kminku, imbiru, goA?dzikA?w, czosnku, cynamonu i pieprzu.

Agrest w walce z anemiA�
SaA�atkA� z makaronem, szynkA� woA�owA�, kukurydzA�, cebulA� i dojrzaA�ym, kolorowym agrestem, doprawionA� sosem z jogurtu warto poleciA� osobom cierpiA�cym na niedokrwistoA�A�. MiA�siste owoce zawierajA� A?elazo oraz witaminA� C, ktA?ra uA�atwia jego przyswajanie. Wspomaga to produkcjA� czerwonych krwinek. W medycynie ludowej agrest zaleca siA� przy czA�sto wystA�pujA�cych krwotokach i obfitych miesiA�czkach.

Oparzenia skA?ry spowodowane przez trujA�ce roA�liny
Wywar z dojrzaA�ych owocA?w agrestu przefiltrowaA�, wcieraA� w skA?rA�. Szybko przynosi ulgA�.

PrzewlekA�e zaparcia, jako A�agodny A�rodek przeczyszczajA�cy i przeciwbA?lowy
A?yA?kA� jagA?d agrestu zalaA� szklankA� gorA�cej wody, gotowaA� przez 10 minut na maA�ym ogniu, ostudziA� i przecedziA�. PiA� po 3 A�yA?ki wywaru 4 razy dziennie.

Normalizacja cyklu miesiA�czkowego, przedA�uA?ajA�ce siA� krwawienia po menopauzie
Owoce agrestu zalaA� zimnA� wodA�, doprowadziA� do wrzenia i gotowaA� przez 5-10 minut. Pomocny jest zarA?wno krA?tko gotowany kompot jak i A�wieA?e owoce.

Napar wypA�ukujA�cy kamienie nerkowe
25 g wysuszonych liA�ci agrestu zalaA� pA?l litrem wrzA�cej wody. PiA� szklankA� naparu 3-4 razy dziennie. KuracjA� trzeba koniecznie uzgodniA� z lekarzem.

W kuchni

DojrzaA�e spoA?ywane sA� na surowo,zamraA?ane,przerabiane na powidA�a,soki i dobre wina.Agrest niedojrzaA�y zawiera sporo pektyn i nadaje siA� A�wietnie na galaretki lub jako dodatek galaretujA�cy do owocA?w,ktA?re pektyn nie zawierajA� lub maja ich za maA�o,np.truskawki.

WA�aA�ciwoA�ci lecznicze:
MoczopA�dne,oczyszczajA�ce,pobudzajA�ce apetyt,przeczyszczajA�ce,remineralizujA�ce,trawienne,zmniejszajA�ce przekrwienie wA�trobowe,wzmagajA�ce ruch robaczkowy jelit,A?A?A�ciopA�dne,przeciwbA?lowe,rozwalniajA�ce,odchudzajA�ce.

Inna alternatywa spoA?ycia:

Sok.PopijaA� 100 do 300 g dziennie w 2 lub 3 porcjach z domieszka wody lub bez wody.Owoc agrestu nastawiony na sok surowy naleA?y trzymaA� z dala od A�wiatA�a.

Przeciwwskazania

1.Cukrzycy powinni zachowaA� ostroA?noA�A� w spoA?ywaniu owocA?w agrestu.
2.Nie zaleca siA� spoA?ywania agrestu w przypadku wrzodA?w A?oA�A�dka i dwunastnicy, zapalenia okrA�A?nicy i jelit (szczegA?lnie z biegunkA�), ze wzglA�du na duA?A� zawartoA�A� tanin i kwasA?w. SkA?rka i nasiona mogA� powodowaA� zaostrzenie zapalenia jelit.
3.Wywary i napary z liA�ci agrestu ma silne dziaA�anie moczopA�dne. DA�ugotrwaA�e stosowanie moA?e doprowadziA� do wypA�ukania soli mineralnych z organizmu.
4.W chorobach nerek i drA?g moczowych agrest moA?e byA� spoA?ywany tylko w maA�ych iloA�ciach.
5.Agrest nie powinien byA� spoA?ywany ze A�liwkami oraz z mlekiem i jogurtem (moA?na go za to A�A�czyA� z twarogiem).

NapA?j agrestowy

SkA�adniki:

1 litr wody
1 szklanka agrestu
miA?d
kilka gaA�A�zek miA�ty

PrzyrzA�dzenie:

WodA� zagotowaA�, wsypaA� agrest i doprowadziA� do wrzenia.
ZestawiA� z ognia i pozostawiA� na kilka minut pod przykryciem.
DosA�odziA� miodem wedle uznania, dodaA� gaA�A�zki miA�ty.
OstudziA�, przelaA� do dzbanka.

PodawaA�:

Mocno schA�odzony.

Obrazek: Wikipedia, 1200px-Gooseberries

No Comments

Leave a Comment