Czarna porzeczka posiada szczegA?lne wA�aA�ciwoA�ci zdrowotne. 100 g czarnych porzeczek pokrywa bowiem prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminA� C.

0

Czarne porzeczki sA� jednymi z bogatszych w witaminA� C owocA?w leA�nych. W 100 g znajduje siA� 181 mg witaminy C a�� to aA? 4 razy wiA�cej niA? w pomaraA�czach. Pod wzglA�dem jej zawartoA�ci czarna porzeczka ustA�puje tylko owocom rA?A?y (500 mg w 100 g). GarA�A� czarnych porzeczek pokrywa dokA�adnie 258% dziennego zapotrzebowania na witaminA� C.

Czarna porzeczka a�� nazwa A�aciA�ska (Ribes nigrum L.) to gatunek krzewu naleA?A�cy do rodziny agrestowatych. WystA�puje na caA�ym niA?u w stanie dzikim. Jest rA?wnieA? pospolicie uprawiany. Historia uprawy czarnej porzeczki rozpoczA�A�a siA� w XV wieku we Francji, gdzie uprawiana byA�a ze wzglA�du na swoje orzeA?wiajA�ce wA�aA�ciwoA�ci.

Czarne porzeczki sA� bogatym A?rA?dA�em antyoksydantA?w
W owocach czarnej porzeczki wystA�puje spora grupa flawonoidA?w, ktA?re hamujA� powstawanie w organizmie toksycznych zwiA�zkA?w prowadzA�cych do chorA?b nowotworowych oraz spowalniajA� proces starzenia. Ponadto obniA?ajA� one poziom cholesterolu we krwi, hamujA� rozwA?j miaA?dA?ycy naczyA� i stabilizujA� ciA�nienie tA�tnicze. Flawonoidy dziaA�ajA� takA?e oczyszczajA�co, poniewaA? majA� zdolnoA�A� tworzenia kompleksA?w z metalami ciA�A?kimi (kadmem i oA�owiem) i w ten sposA?b uA�atwiajA� usuwanie tych szkodliwych dla organizmu pierwiastkA?w.
Do flanowowidA?w wystA�pujA�cych w czarnej porzeczce naleA?A�:
antocyjanom – znajdujA�ce siA� w skA?rce czarnych porzeczek antocyjany to substancje antybakteryjne, ktA?re skutecznie zwalczajA� bakterie E.coli – przyczyny problemA?w A?oA�A�dkowych;
rutynie – rutyna uA�atwia wchA�anianie witaminy C, ma wA�aA�ciwoA�ci uszczelniajA�ce i wzmacniajA�ce A�rA?dbA�onek naczyA� krwionoA�nych. W ten sposA?b zapobiega krwawieniom, wybroczynom i A?ylakom;
kwercetynie, ktA?ra ma wA�aA�ciwoA�ci moczopA�dne i oczyszczajA�ce drogi moczowe. DziaA�a takA?e przeciwalergicznie.
DrugA� grupA� zwiA�zkA?w odpowiedzialnych za antyoksydacyjne wA�aA�ciwoA�ci czarnych porzeczek, sA� kwasy fenolowe. DziaA�ajA� one przeciwzakrzepowo, przeciwzawaA�owo i przeciwzapalnie oraz hamujA� rozwA?j bakterii i grzybA?w.

ZawierajA� one jeszcze witaminA� B1, B2, B6, PP, K oraz prowitaminA� A, z tym A?e w mniejszych iloA�ciach. SkA�adnikami czarnej porzeczki sA� takA?e zwiA�zki mineralne, przede wszystkim potasu, sodu, wapnia, fosforu, siarki i magnezu oraz mikroelementy (chlor, A?elazo, cynk, miedA?, bor, jod, kobalt, molibden i mangan). SkA�ad chemiczny jest uzupeA�niany przez pektyny, ktA?re redukujA� poziom cholesterolu, zapobiegajA�c miaA?dA?ycy oraz zwalniajA� wchA�anianie cukru, co jest szczegA?lnie istotne dla osA?b chorych na cukrzycA�. ZwiA�zki te zapobiegajA� takA?e kamicy A?A?A�ciowej oraz pomagajA� usuwaA� toksyny z przewodu pokarmowego.

O tym, A?e porzeczka skutecznie zwalcza szkorbut i awitaminozA� wiadomo od wiekA?w. Niedawno zaA� odkryto, iA? w jej nasionach znajduje siA� cenny kwas gammaglobulinowy, w wiA�kszych nawet iloA�ciach niA? w wiesioA�ku, a takA?e substancje, ktA?re pomagajA� bez stresA?w przejA�A� kobietom okres menopauzy.

W skA?rce znajdujA� siA� substancje antybakteryjne skuteczne w zwalczaniu bakterii E. coli bA�dA�cej przyczynA� dolegliwoA�ci jelitowych. Te same zwiA�zki majA� rA?wnieA? wA�aA�ciwoA�ci przeciwzapalne, dlatego herbata z dodatkiem soku z czarnych porzeczek pomaga np. w infekcjach gardA�a. Owoce neutralizujA� dziaA�anie wolnych rodnikA?w, a tym samym zapobiegajA� powstawaniu nowotworA?w.

W leczeniu czarnA� porzeczkA� wykorzystuje siA� zarA?wno surowe owoce jak i liA�cie. Owoce stosowane sA� przy chorobach reumatycznych, goA�ciu, biegunkach, zaburzeniach wA�troby, wyczerpaniu fizycznym i psychicznym.Natomiast napary z liA�ci przyspieszajA� wydalanie toksyn i regulujA� pracA� nerek a�� uA?ywane sA� przy schorzeniach drA?g moczowych i pA�cherza, a takA?e w nieA?ytach A?oA�A�dka i jelit. Poza powaA?nymi schorzeniami czarna porzeczka jest rA?wnieA? stosowana w A�agodzeniu objawA?w anginy, chronicznego kaszlu, a takA?e wzmacnia i pobudza do dziaA�ania nasz ukA�ad immunologiczny.

Czarna porzeczka hamuje powstawanie w organizmie toksycznych zwiA�zkA?w wywoA�ujA�cych mutacje genA?w prowadzA�cych do chorA?b nowotworowych. Dlatego czarna porzeczka jest nieocenionym A�rodkiem zapobiegawczym w tworzeniu rakotwA?rczych nitrozoamin.

Czarna porzeczka jest najlepszym naturalnym A�rodkiem moczopA�dnym, stymuluje oczyszczanie organizmu z toksyn, wzmaga wydalanie sodu, zachowujA�c potas. Owoce czarnej porzeczki sA� pomocne w kamicy nerkowej.

Obrazek: Wikipedia, 1200px-Schwarze_Johannisbeeren_Makro.jpg

No Comments

Leave a Comment