CHRUPMY MARCHEW dbajA�c o swoje zdrowie i urodA�!

0

Z czego skA�ada siA� marchew?

-90% – woda,
-7% – skA�adniki odA?ywcze: wA�glowodany, biaA�ka, tA�uszcze, celuloza,
-1% – skA�adniki mineralne: potas, sA?d, wapA�, fosfor, siarka, magnez, A?elazo, mangan, miedA?, cynk, kobalt,
-1% – inne: witaminy (witamina A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, ponadto kwas jabA�kowy, flawonoidy, zwiA�zki siarkowe, kumaryny, a takA?e zwiA�zki o dziaA�aniu insulinopodobnym, alkaloidy oraz pektyny.
Wystarczy 10 dag marchewki, by zaspokoiA� dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminA� A.

DziA�ki marchwi zwiA�ksza siA� nasza odpornoA�A�, a skA?ra i bA�ony A�luzowe stajA� siA� bardziej elastyczne. Marchew dziaA�a rozkurczowo na naczynia krwionoA�ne, wiatropA�dnie i pobudzajA�co na ukA�ad moczowy. Marchew dziaA�a regulujA�co, mineralizuje, wzmacnia, oczyszcza, regeneruje. Czysty sok z marchwi jest dobrym A�rodkiem wykrztuA�nym, dlatego zalecany jest przy astmie, bronchicie i przy zachrypniA�ciach.

Beta-karoten wystA�pujA�cy w marchwi:

-jest silnym antyoksydantem,
-blokuje zwiA�zki rakotwA?rcze,
-wpA�ywa na nasz ukA�ad odpornoA�ciowy,
-dziA�ki niemu nasza skA?ra ma A�adny kolor,
-marchew chroni nasz wzrok,
-obniA?a poziom cholesterolu,
-zapobiega chorobom serca i nowotworom.

WA�aA�ciwoA�ci marchwi

Nieocenione jest dziaA�anie marchwi przy usuwaniu schorzeA� A?oA�A�dkowych i jelitowych a�� wspomaga wytwarzanie kwasu mlekowego i octowego.

Przy nerwicy A?oA�A�dkowej wystarczy A?uA� kilka nasionek 3 razy dziennie dopA?ki dolegliwoA�ci nie ustA�piA�.

Marchew poprzez swoje wA�aA�ciwoA�ci odtruwania, moA?e likwidowaA� zaparcia przez regeneracjA� uszkodzeA� jelita grubego. W efekcie zapobiega jego wielu chorobom: wrzody, rak czy stany zapalne.

Cudowne warzywo pomaga uregulowaA� cykl miesiA�czkowy a takA?e ma duA?y wpA�yw na walkA� z niepA�odnoA�ciA�.

U mA�A?czyzn przyczynia siA� do zapobiegania przerostu gruczoA�u krokowego zwanego prostatA�.

Ma zastosowanie przy wzdA�ciach i gazach (napar z nasion marchwi a�� 1 A�yA?eczka na szklankA� wrzA�tku), a takA?e przy biegunkach dzieciA�cych.

Marchew obniA?a poziom cholesterolu we krwi i uA�atwia jego usuwanie z organizmu. Z tego powodu marchewka powinna znaleA?A� siA� w diecie osA?b o podwyA?szonym cholesterolu.

DuA?a zawartoA�A� witaminy A, ktA?ra niezbA�dna jest do prawidA�owego wzrostu i dobrej ostroA�ci widzenia, czyni marchew naprawdA� wartoA�ciowA�.

Chroni zA�by. W trakcie spoA?ywania marchewki dochodzi do wytworzenia duA?ej iloA�ci A�liny w obrA�bie jamy ustnej. To z kolei przyczynia siA� do zmniejszenia iloA�ci bakterii odpowiedzialnych za powstawanie pA�ytki nazA�bnej i prA?chnicy.

Marchew chroni palaczy przed rakiem pA�uc, gdyA? blokuje zwiA�zki rakotwA?rcze dymu papierosowego.

OprA?cz niezwykA�ych wA�aA�ciwoA�ci leczniczych, marchew a takA?e szerokie zastosowanie w kosmetyce. Bardzo korzystnie wpA�ywa na stan naszej skA?ry i jej koloryt. Zmniejsza przebarwienia skA?ry. Jest skA�adnikiem wielu kosmetykA?w do opalania i pielA�gnujA�cych opaleniznA�. WyciA�g z marchwi jest skA�adnikiem kremA?w, karoten wykorzystuje siA� do kosmetykA?w pielA�gnujA�cych twarz.

MoA?emy przemywaA� szyjA� i dekolt co drugi dzieA� wacikiem nasA�czonym sokiem z marchwi. DziA�ki temu nasza skA?ra bA�dzie jA�drna i odA�wieA?ona, zapobiegniemy zmarszczkom.

Ciekawostki:

Od dzisiaj nie kroimy marchewek. Naukowcy dowiedli, A?e gotowane w caA�oA�ci sA� zdrowsze i aA? o 25 proc. zwiA�kszajA� siA� ich wA�aA�ciwoA�ci antyrakowe w porA?wnaniu z tymi pokrojonymi w paseczki. Marchewki trzeba jedynie umyA� i gotowaA�. Pokrojone w kawaA�ki majA� wiA�kszy kontakt z gotujA�cA� siA� wodA�, a przez to tracA� swoje wA�aA�ciwoA�ci. GotujA�c warzywo w caA�oA�ci, zachowamy wszystkie wA�aA�ciwoA�ci odA?ywcze.
Marchew popularnie okreA�lana mianem marchewki jest znana jako warzywo uprawne, lecz wystA�puje takA?e w stanie naturalnym w Europie, Afryce i Azji. Poza tym pomaraA�czowy kolor, z jakim jest przez wiA�kszoA�A� z nas kojarzona, nie jest wcale wyA�A�cznA� barwA� tego warzywa. MoA?e ono bowiem przybieraA� odcienie A?A?A�te, fioletowe, tA�czowe i biaA�e. PomaraA�czowy jest charakterystyczny dla jej rozpowszechnionej odmiany jadalnej.

Nie kaA?dy wie, A?e wchA�A�nianie karotenu jest duA?o A�atwiejsze gdy przedtem zje siA� coA� tA�ustego. MoA?e to byA� jakieA� danie z wykorzystaniem oleju roA�linnego.

Odradza siA� picia takiego soku podczas antybiotykoterapi, poniewaA? osA�abia dziaA�anie lekA?w. Sok jest za to polecany kobietom w ciA�A?y i karmiA�cym, poniewaA? zdecydowanie poprawia jakoA�A� mleka. Poza tym odkryto, A?e karoten pomaga zachowaA� dA�uA?ej mA�odoA�A�, poniewaA? stymuluje syntezA� A?eA�skich hormonA?w pA�ciowych.

Uwaga!

Marchew powinna byA� przechowywana z dala od jabA�ek, gruszek, ziemniakA?w, melonA?w i pomidorA?w. WytwarzajA� one bowiem gaz etylenowy, ktA?ry powoduje powstawanie w korzeniach marchwi izokumaryny a�� substancji odpowiedzialnej za jej gorzki smak.

Przepis na placki ziemniaczano-marchewkowe:

SkA�adniki (na danie dla 2-3 osA?b):

1 duA?a marchewka,
4 duA?e ziemniaki,
1 A�yA?eczka mielonego pieprzu czarnego,
2 jajka,
4 pA�askie A�yA?ki mA�ki A?ytniej lub kukurydzianej,
1 pA�czek szczypiorku,
opcjonalnie odrobina A�mietany jako dodatek lub soso czosnkowy na A�mietanie.

SposA?b wykonania:

MarchewkA� i ziemniaki obieramy i A�cieramy na tarce. Dodajemy jajka, mA�kA�, pieprz i drobno pokrojony szczypiorek. CaA�oA�A� mieszamy.
SmaA?ymy na 2 A�yA?kach oleju (ciasto wrzucamy gdy patelnia z olejem siA� nagrzeje) po okoA�o 1 a�� 1,5 minuty na jednA� stronA�.
Placki podaA�am z domowymi kiszonymi ogA?rkami i A�mietanA�. Lekko oprA?szyA�am ponownie pieprzem. PoA�oA?yA� na wierzch rukolA�.

No Comments

Leave a Comment